VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Miksi etiopialainen pienviljelijä tykästyi eukalyptukseen?

  • Etiopialainen viljelijä Minale Hailu esittelee istuttamansa eukalyptuksen etuja Tana-Beles hankkeen asiantuntija Lakew Desta'lle
    Etiopialainen viljelijä Minale Hailu esittelee istuttamansa eukalyptuksen etuja Tana-Beles hankkeen asiantuntija Lakew Desta'lle

YK:n alaisen UNSO-osaston (United Nations Sudano-Sahelian Office) vetämässä Etiopian 1980-luvun polttopuun metsityshankkeessa teimme paikallisten kyläläisten keskuudessa sosio-ekonomisen tutkimuksen metsityksen vaikutuksesta heidän elämäänsä. Osana tutkimusta haastattelimme kyläläisiä haluaisivatko he viljellä paikallisia puita. Ja jos haluaisivat, mitä puulajeja niistä.

Pyysimme kutakin viljelijää luettelemaan puulajit paremmuusjärjestyksessä tarpeensa mukaan. Lisäponneksi kyselyyn lupasimme, että UNSOn tukema taimitarha tulee kasvattamaan kyläläisille tietyn määrän ilmaisia taimia ykköseksi päässeestä kotimaisesta puulajista.

Haastattelun lopputulos oli yllättävä. Halutuin kotimainen puulaji oli nimeltään ”Bahir Zaf”. Kirjaimellisesti se tarkoittaa ”Puu meren takaa”. Kyseessä ei ole afrikkalainen puulaji vaan Australiasta kotoisin oleva eukalyptus. Sen ilmaisia taimia paikalliset pienviljelijät halusivat selvästi muita puulajeja enemmän.

Eukalyptus tuotiin Australiasta Afrikkaan 1800-luvun loppupuolella. Varhaisimmat kokemukset ovat Etelä-Afrikasta. Sieltä eukalyptuksen siementä tuotiin ensin Keniaan. Vuonna 1894 siementä tuotiin Etiopiaan.

Etiopiassa on nyt 125 vuoden kokemus eukalyptuksen viljelystä. Yleisimmin viljelty laji on Eucalyptus globulus.

Koko viljelyn kaudellaan laji ei ole kokenut Etiopian ylänkömailla ekologisia takaiskuja. Syväjuurisena puuna se on kestänyt ajoittaiset kuivat kaudet. Eukalyptusmetsiköt eivät ole kärsineet maan köyhtymisestä. Toki metsiköt ovat karuilla mailla hidaskasvuisia, mutta ravinteiden puutoksen näkyvät oireet eli symptomit ovat harvinaisia.

Etiopian eukalyptuksilla ei ole todettu haitallisen mittakaavan hyönteistuhoja, eikä kasvitautejakaan. Eukalyptusmetsät eivät ole kärsineet metsäpaloista. Tämä johtunee tosin eukalyptusmetsien etiopialaisesta ”haravoinnista”. Viljelijät keräävät omista metsistään hakkuutähteet ja puista varisevat oksat polttopuuksi. Valtionmetsistä viereisillä kyläläisillä on lupa tehdä sama.

Etiopian pienviljelijät ovat sadassa vuodessa todenneet, että eukalyptuksen metsänviljely on helpompaa kuin minkään muun puulajin viljely. Merkittävin etu eukalyptuksen on sen lehtien ja ohuiden oksien sisältämä eukalyptusöljy. Öljy on niin kitkerää, että lehmät, lampaat eivätkä edes vuohet syö maahan istutettuja eukalyptuksen taimia.  

Metsikkönä kasvaessaan eukalyptus karsiutuu itsekseen. Pienrakentajien tarvitsemaa, oksatonta ja suoraa atana-pylvästä on helppo kasvattaa.

Eukalyptukset ovat vahvasti vesovia puita, suomalaisen pajun tapaan. Eukalyptusmetsä kasvaa hakkuun jälkeen uudelleen ainakin viisi kertaa. Eukalyptusmetsää ei voi siis hakkaamalla hävittää. Tämä ongelma on yleinen Afrikan luontaisten puiden kohdalla.

Eukalyptuksella on Etiopian metsänviljelyssä niin paljon etuja, että paikalliset ylänkömaan pienviljelijät tykästyivät siihen runsaan 100 vuoden aikana enemmän kuin mihinkään muuhun puulajiin. He tykästyivät niin paljon, että luokittelivat sen halutuimmaksi kotimaiseksi puulajiksi.

Eukalyptuksen todettu suosio, helppo metsänhoito ja hyvä kasvu ovat puulajille suositus myös parhaillaan kehittyvässä ilmastometsätaloudessa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä ja positiivinen kirjoitus jälleen kerran! Metsittäminen on tärkeää työtä, sitä pitäisi tehdä myös Euroopassa, varsinkin Keski- ja Etelä- Euroopassa. Myös Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Eukalypus saattaa sopia hyvin myös Pohjois-Afrikkaan, Lähi-itään ja Etelä-Eurooppaan?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Juu, hyvä kirjoitus. No Suomessa kaupungeissä maankäyttö nielee metsiä. Rakennetaan taloja ja alueelta ensin hakataan puut pois. Sitten meillä on puistoja, joissa paljon nurmikkoa. Metsiä pitäisi saada lisää. Eycalyptyspuu tuo semmosen hajun, että malariaa levittävä sääski poistuu alueelta, missä on Eucalyptyspuuta. Esim. Hula--järvi Israel, sinne istutettiin eucalyptyspuita ja malaria katosi alueelta. Metsässä puut esim. voivat alentaa verenpainetta ja ihminen voi saada lisää bakteerikantaa itelle hyvään tarkoitukseen. Jne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset