VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Osaran aukot nielevät ilmastohiiltä

Hiilipörssi sisältää sekä alkuainehiilen lähdevirrat ylös taivaalle että hiilen nieluvirrat taivaalta alas. Hiilipörssi keskittyy erityisesti kasvavien metsiemme hiilinieluihin. Metsänkasvattajalle on oikein ja kohtuullista saada hiilipörssistä tuloa hyvin hoidettuun metsäänsä päätyneestä, vuotuisesta hiilen nieluvirrasta.

Hiilipörssin voi luoda sekä EU:n tasolle että valtakunnalliselle tasolle. Pörssin taloudellista merkitystä voi tarkastella myös alueellisella tasolla. Otetaan esimerkiksi Lapin maakunta (entinen Lapin lääni).

Luonnonvarakeskus on mitannut metsiämme vuodesta 1921. Viimeksi maakunnalliset puuvarastot on laskettu kausille 2009-2013 ja 2014-2016. Ykköskaudella Lapissa oli runkopuuta 389 ja toisella kaudella 415 miljoonaa kuutiota.

Lapin koko maapinta-alaa (9,27 miljoonaa hehtaaria) kohti lasketut runkopuun määrät olivat 41,9 kuutiota hehtaarilla ykköskaudella ja 44,7 kuutiota hehtaarilla toisella kaudella. Runkopuusta johdetut alkuainehiilen määrät (rungot, oksat ja juuret) olivat vastaavasti 14,8 tonnia ja 15,8 tonnia hehtaarilla.

Vuotuisista hakkuista huolimatta Lapin hiilinielu eli puuston hiilivarasto paisuu. Metsät nielevät ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Nieluvirta on keskimäärin 2,3 miljoonaa hiilitonnia vuodessa Lapin alueelle.

Pohjoisesta sijainnistaan ja osin tunturiseudustaan huolimatta Lappi on suhteellisen vahva hiilen nielijä. Kun Lapin maa-aluetta on 30 prosenttia koko Suomen maa-alasta, Lappi nielee 26 prosenttia koko Suomen hiilestä.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Euroopan unionin päästöpörssi noteeraa sen päivittäin. Tammikuun alkupuolella päästövirran hinta oli 23 Euroa hiilidioksidin tonnilta. Alkuainehiiltä kohti laskettuna hinta on 84,3 Euroa tonnilta. Samaa lukemaa voi käyttää hiilipörssissäkin.

Jos Lapissa olisi maakunnallinen hiilipörssi, sen liikevaihto olisi melkoinen. Lapin metsien vuosittain nielemän hiilen arvo on tammikuun alun hinnalla 194 miljoonaa euroa. Summaa voi verrata esimerkiksi hiilidioksidin päästökaupan tuloon valtiolle. Viime vuonna se oli koko Suomessa 252 miljoonaa euroa. Tai vertauksen voi tehdä valtion maksamaan Kemera-tukeen. Vuonna 2018 metsänhoitotöitä tuettiin koko Suomessa 56 miljoonalla eurolla.

Lappi hyötyisi hiilipörssistä, hyvän metsänkasvunsa ansiosta. Viime sotien jälkeen ensin sotakorvauksiin ja sitten nousevan talouden huumassa hakatut Osaran aukot viljeltiin pääosin männylle. Lapin männiköt ovat nyt parhaassa kasvussaan – ja ne nielevät ilmastohiiltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

nii minun kotikunta on Posio. Osarastahan ne joskus mainitsivat. Osara nyt kasvaa, mutta alussa ei tainnut kasvu olla hanakkaa. Taidettiin tehä useasti istutuksia joillakin alueilla, vai?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset