VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Kun bioetanoli pääsi pörssiin

  • Kuva 1. Etanolin (vihreä) ja öljyn (punainen) hinta (senttiä per litra) maailman pörsseissa, vuodesta 2005
    Kuva 1. Etanolin (vihreä) ja öljyn (punainen) hinta (senttiä per litra) maailman pörsseissa, vuodesta 2005
  • Kuva 2. Bioetanolin tuotanto USA:ssa nousi nopeimmin kaudella 2001-2009
    Kuva 2. Bioetanolin tuotanto USA:ssa nousi nopeimmin kaudella 2001-2009

Maapallon tavaramarkkinoilla vakavasti otettavia hyödykkeitä ovat sellaiset, joita voi ostaa ja myydä pörssissä. Tavaran tuottaja tietää varmasti saavansa tuotteensa myydyksi. Tavaran tarvitsija taas tietää vastaavasti saavansa tuotetta ostetuksi aina silloin, kun hän sitä tarvitsee.

Tyypillisiä tavarapörssissä myytäviä hyödykkeitä ovat vehnä, maissi, kahvi, öljy, kivihiili tai vaikkapa alumiini. Esimerkiksi vehnää voi ostaa ja myydä päivittäin maailman suurimpiin kuuluvassa Chicagon tavarapörssissä 5000 bushelin ennakkoerissä. Määrä vastaa 136 tonnia eli noin 30 hehtaarin vehnäsatoa.

Bioenergian lajeista pörssiin hyväksyttiin ensimmäisenä biopolttoneste, bioetanoli. Se pääsi Chicagon tavarapörssiin raakaöljyn rinnalle maaliskuussa 2005.

Aluksi bioetanoli maksoi kaksi kertaa enemmän kuin öljy (kuva 1). Kun pääraaka-aine maissin viljely etanoliksi saavutti Yhdysvalloissa riittävän laajuuden, etanolin hinta laski. Sen jälkeen polttonesteiden hinnat kietoutuivat toisiinsa. Bioenergiasta tuli lopulta jarru öljyn hinnan aiemmin holtittomasti hypähteleville nousuille.

Vaikka uusiutuva bioetanoli oli jo kymmenen vuotta sitten selvä kilpailija fossiiliselle öljylle, etanolia kuitenkin aluksi vähäteltiin bioenergiana. Bioetanolia pidettiin etenkin EU:n piireissä ilmastovaikutukseltaan heikkotehoisena, ensimmäisen sukupolven biopolttonesteenä. Sen tuottamiseen jouduttiin käyttämään muita energialähteitä lähes yhtä paljon kuin itse lopputuote sisältää. Lisäksi bioetanolin tuotantoa paheksuttiin, koska se vie pinta-alaa ruokamaissilta.

Etanoli on kuitenkin edelleen maapallon tavarapörssien vakavimmin ottama bioenergian laji. Kaukoidän sademetsien tuhoajana pidetystä palmuöljystä tehtävä biodiesel on kompastellut pitkään kiihkeimmän ympäristöväen kanssa, eikä liene päässyt sen takia pörssiin. Toisen sukupolven pohjoinen biopolttoneste, hakkeesta nesteytettävä biodiesel on vielä piirustuspöydällä, kaukana arkipäivän pörssikaupasta.

Pörssilistaus vuonna 2005 sai aikaan jyrkän nousun Yhdysvaltain etanolin tuotannossa (kuva 2). Pääosa nousua tapahtui presidentti George W. Bushin hallintokaudella (2001-2009) ja hänen politiikkansa myötävaikutuksella. Jälkikäteen ajatellen hän ajoi hyvin äänestäjiensä, Keskilännen maissin viljelijöiden asiaa.

Energiapolitiikassaan Bush ei suostunut EU:n ajaman ilmastonmuutoksen torjuntaan. Hän veti heti presidenttikautensa alussa USA:n eroon silloisesta Kioton (1997) ilmastosopimuksesta.

George W. Bush ei kiinnostunut hiilidioksidin päästöjen vähentämisestä. Hän keskittyi vain raakaöljyn oheisen biopolttonesteen tuotantoon. Tässä tavoitteessaan hän onnistui paremmin kuin EU:n valtionpäämiehet omissa päästötavoitteissaan.

Historiankirjoittajat silti selvittäkööt tulevaisuudessa jääkö juuri George W. Bush historiaan ilmastomiehenä, joka teki bioenergiasta vakavasti otettavan hyödykkeen, tuomalla sen bioetanolina pörssiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”Bioetanolia pidettiin etenkin EU:n piireissä ilmastovaikutukseltaan heikkotehoisena, ensimmäisen sukupolven biopolttonesteenä. Sen tuottamiseen jouduttiin käyttämään muita energialähteitä lähes yhtä paljon kuin itse lopputuote sisältää. Lisäksi bioetanolin tuotantoa paheksuttiin, koska se vie pinta-alaa ruokamaissilta.”

Eivätkö sitten nämä bioetanolia kritisoivat argumentit ole edelleen päteviä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset