VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Eläköön Maa

Heinäkuussa 2007 järjestettiin maailman kahdeksassa suuressa kaupungissa "Eläköön Maa" (Live Earth) -konsertti, jolla kiinnitettiin suuren yleisön huomio maapalloa uhkaavaan kasvihuoneilmiöön. Yksi aloitteen isiä oli Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore.

Suuren yleisön apua tarvittiin jo silloin, ja tarvitaan varmaan nytkin. Kymmeniä vuosia sorvatuista ponsista huolimatta valtioiden saavutukset ilmaston muutoksen torjunnassa ovat jääneet perin kehnoiksi.

Hiilidioksidin päästöt eivät näy länsimaissa pysähtyvän. Samalla koko kansainvälinen neuvottelujärjestelmä on joutunut outoon valoon. Ilmaston muutoksen merkeissä on järjestetty parin-, kolmenkymmenen vuoden ajan toinen toistaan näyttävämpiä kokouksia. Maailman johtajat ovat antaneet päästöjen vähennyksestä juhlallisia lupauksia.

Toistaiseksi kasvihuoneilmiön torjunnan saavutukset ovat vain kosmeettisia. Aiheesta on kirjoitettu kirjoja, ja siitä on syntynyt pari katastrofielokuvaa. Suomessa näkyvä, varhainen tulos oli ilmastouhkaa käsittelevä tiedekirjailija Risto Isomäen Finland-palkinnon 2005 ehdokas "Saraswatin hiekkaa".

Maailmanlaajuisesti ilmastokamppailun näyttävin kulttuurisaavutus oli varapresidentti Al Goren Oscar-palkittu dokumenttielokuva: "Epämiellyttävä totuus". Sitä ihasteltiin Suomessakin.

Puolan Katowicessa joulukuun alussa (2018) alkaneet ilmastoneuvottelut ovat tulikoe Pariisin historialliselle 2015 ilmastosopimukselle. Ensimmäisen kerran kaikki YK:n jäsenmaat olivat hyväksyneet Pariisissa yhteisen tavoitteen. Tosin USA vetäytyi sopimuksesta Donald Trumpin tultua presidentiksi.

Katowicen kokouksen uskottiin alun perin paaluttavan Pariisin ylimalkaisen sopimuksen tarkemmiksi maakohtaisiksi tavoitteiksi. Kokouksen alla usko tavoitteiden löytymiseen tuntui hiipuneen.

Tarvitsemmeko nyt 10 vuoden kuluttua uutta ”Eläköön Maa” –konserttien sarjaa? Se voisi herättää suuren yleisön sitoutumaan päästöjen vähennyksiin, että vaikutus etenisi ketjureaktiona poliittisiin päättäjiin. Äänestäjistä muutoksen pitäisi demokratiassa lähteäkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Toni Rintala

Kun juuri selvisimme hengenvaarallisen kylmästä kaudesta ja alhaisesta hiilidioksiditasosta, niin onhan se hyvä, että lämpötila vähän nousee ja hiilidioksiidin määrä lisääntyy.. kohtahan ilmasto taas kylmenee, kun auringon kausitoiminta hiipuu.
Vai miten se menee?

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Hiilidioksidin päästöt eivät näy länsimaissa pysähtyvän."

Annex II on ainoa, joka edes yrittää vähentää päästöjään. EU on ainoa, joka on oikeasti onnistunut vähentämään päästöjään, toki suuret vähenemät tulleet kommunismin romahduksesta ja taloustaantumista, mutta nousukaudella päästöt eivät ole kasvaneet entiselleen. Toki myös DDR, Neuvostoliitto jne. kun kommunismin energiantuhlaus ja tehoton teollisuus ajettiin alas.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset