VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Risupaketti haravoi suomalaista metsää

  • Latvusten ja oksien korjuu hakkeeksi, miljoonaa kiintokuutiota vuodessa, 2000 lähtien
    Latvusten ja oksien korjuu hakkeeksi, miljoonaa kiintokuutiota vuodessa, 2000 lähtien

Suomalainen metsänhoito pääsi maailman eturiviin, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili marraskuussa Kalifornian metsäpalojen alueella. Median haastattelussa Trump kehotti kansalaisiaan hoitamaan jatkossa Kalifornian metsiä suomalaisella, metsäpaloja hillitsevän metsänhoidon tavalla. Trump käytti suomalaisen metsänhoidon esimerkkitoimena sanaa raking, mikä tarkoittaa haravoimista.

Metsien haravoiminen, ja nimenomaan käsin haravoiminen huvitti mediassa suomalaisia, ja niin se huvitti kansainvälisestikin. Trumpin lausunnon ja mediakohun taustalla on kuitenkin kova tosiasia. Viime kesän poikkeuksellisen pitkän lämpökauden aikana Suomen hoidetut metsät eivät syttyneet tuleen. Kesän metsäpaloja oli silti niin itärajan takana kuin länsirajan takanakin.

Mitä lienee Suomen onnistunut metsien haravointi?

Paloturvallisessa mallissa viljelymetsää hoidetaan ensiksi säännöllisin harvennuksin niin, että ainakaan viereisten runkojen paloherkät, kuivat oksat eivät enää syleile toisiaan. Tämä ehto ei liene toteutunut Kalifornian metsissä.

Toiseksi, paloturvallisessa mallissa harvennushakatuista puista korjataan myytäväksi paitsi selluteollisuuden hamuama runkopuu (kuitupuu), myös nykypäivän lämpö- sekä sähkövoimaloihin menevät oksat ja latvukset. Korjuukoneet korjaavat ja kuljettavat energiapuun metsäautotien varteen. Lastauspaikalla biomassa murskataan hakkeeksi ja ajetaan rekka-autolla voimalaan.

Tällainen viljelymetsien ”haravoiminen” oli osa vuonna 2002 metsätalouteemme luotua risupakettia. Termi on peräisin silloisesta väittelystä, tarvitsemmeko viidettä ydinvoimalaa vai emme. Risupaketti koottiin uusiutuvan energian, etenkin energiapuun tuotannon tukilupaukseksi.

Eduskunnan hyväksymä risupaketti, tukiaisineen, vauhditti hakkuutähteen korjuuta talousmetsistämme (kuva). Se nousi korkeimmillaan 2,75 miljoonaan kiintokuutioon vuonna 2013.

2000-luvun ja 2010-luvun alun lupaavasti kehittynyt hakkuutähteen korjuu – talousmetsien haravoiminen – epäilemättä paransi metsiemme paloturvallisuutta. 2010-luvun loppupuolella hakkuutähteen korjuu on kuitenkin kääntynyt hienoiseen laskuun.

Latvuksia ja oksia on hakkeen kokonaismäärästä noin kolmannes, loppu tulee kannoista sekä kuitupuuksi kelpaamattomasta pienpuusta. Kun koko energiapuun tuotannon tavoitteemme vuoteen 2020 mennessä on 13,5 miljoonaa kuutiota vuodessa, hakkuutähdettä tulisi silloin korjata 4,5 miljoonaa kuutiota. Nykymenolla emme sille tasolle parissa vuodessa yllä.

Risupaketti tarvitsee uutta ryhtiä. Tarvitsemme lisää uusiutuvaa energiaa. Hakkuutähteestä saamme sitä samassa suhteessa kun biotuotetehtaiden runkopuun kysyntä kasvaa. Mitä enemmän hakkuutähdettä korjaamme, sitä vähemmän talousmetsiin jää kuivumaan latvuksia ja oksia. Ne ovat kiusallisen paloalttiita kesäisten hellejaksojen aikana.

Mutta saihan paloilta metsiä suojeleva risupaketti uutta ryhtiä, kun presidentti Trump nosti suomalaisen metsien haravoinnin median pöydälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Jani Kuusela

Suomalaisten naureskelu presidentti Trumpin käyttämälle "haravointi" sanalle sai nolon lopun, kun paljastui että metsänhoidossa termillä "rake" tarkoitetaan koneellista hakkuutähteen korjuuta esimerkiksi energiapuuksi.

Jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui "haravointi" vitsailuun.

Noloa, hyvin noloa. Suomalaiset kuvittelevat olevansa maailman napa. Emme ole vielä ymmärtäneet, ettei aurinko kierrä meitä vaan me aurinkoa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Siis mitä raking tarkoittaa?Ainakin seuraavassa palontorjuntaohjeessa se tarkoittaa yksiselitteisesti haravointia.

www.ag.ndsu.edu/ndfs/documents/firewise-standard.pdf

Ilkka Huotari

Mitä, mitä! Harava-kuvia jakaneet ilkkuivat Trumpille aivan turhaan - "Raking" on ihan oikeaa metsänhoitoa Yhdysvalloissa, sanoo Luken metsäprofessori

https://www.talouselama.fi/uutiset/mita-mita-harav...
https://www.youtube.com/watch?v=z7mRPsqp5pU

Suomalaiset raivosivat koko maailman edessä ja joutuivat itse naurunalaiseksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #8

Ovatkohan vaan koskaan kuulleet suomalaisesta professorista yhtään mitään.
https://twitter.com/MarkkanenLauri/status/10643073...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #11

Ei tuo nyt itselle kunniaksi ole. Lauri Markkaselle siis.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #12

Ehkä Markkaselle on selvinnyt Trumpin "Forest Floor" merkitys.Pääasia ei ole työkalu,vaan se mitä sillä kerätään.

https://en.wikipedia.org/wiki/Forest_floor

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #13

Selvinnyt miten? Forest floor tarkoittaa käytännössä "maata", ja sieltä voi kerätä (rake) rompetta vaikka näin:

https://www.youtube.com/watch?v=z7mRPsqp5pU

Miksi forest floor oli lainausmerkeissä?

Eikö tämä käyty jo läpi?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #17

Katso nyt se Wikipedian linkki.Forest floorilla on aivan täsmällinen kuvaus siellä.Ei ole hakkuujätteet mukana.Ellet ymmärrä, en pysty pakottamaan.Lainausmerkki siksi,että Trump käytti sitä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #18

Miten tämä ei kata hakkuujätteitä:

"It mainly consists of shed vegetative parts, such as leaves, branches, bark, and stems, existing in various stages of decomposition above the soil surface. "

Tuohan kattaa käytännössä kaikki puiden/pensaiden osat, jotka on jätetty metsään lahoamaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos olet katsonut videon tilanteesta, niin Trumpin kämmenen liikerata ei oikeastaan viitannut koneellisen korjuun suuntaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #14

Kommentin 13# wiki-linkistä näet, mitä Trump tarkoitti sanonnalla the forest floors.
Että mikä olisi sopiva työkalu? Tutkija ei vaan vaivautunut huomioimaan, missä yhteydessä Trump käytti rake-verbiä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Viime kesän poikkeuksellisen pitkän lämpökauden aikana Suomen hoidetut metsät eivät syttyneet tuleen. Kesän metsäpaloja oli silti niin itärajan takana kuin länsirajan takanakin. Mitä lienee Suomen onnistunut metsien haravointi?"

Minulle on syntynyt toisenlainen käsitys kesän metsäpaloista.

Ruotsissa koettiin tänä kesänä apokalyptinen kuivuus, jonka seurauksena metsämaan pintakerros oli metrin parin syvyyteen asti pölykuiva. Siihen palokuormaan ei risuilla tai niiden poistolla ole mitään käytännön vaikutusta.

Venäjällä taas ei ole juuri ollut tapana metsäpaloja sammutella.

Metsänhoidon kanssa asialla ymmärtääkseni on perin vähän tekemistä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Median haastattelussa Trump kehotti kansalaisiaan hoitamaan jatkossa Kalifornian metsiä suomalaisella, metsäpaloja hillitsevän metsänhoidon tavalla…..

ooo

Trump nyt juttelee leukavia mistä asiasta tahansa.

Puheli tällaisia, että kansa ei huomaisi että hänen olisi pitänyt komentaa muutama tuhat joutilasta armeijan miestä helikoptereineen, tankkiautoineen yms tulta sammuttamaan.

Samalla tavallahan Suomessakin metsät palavat sillä aikaa kun tuhannet sotilaat juoksevat sulkeisharjoituskentillä

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Nyt on puunmyyjän juhlat - "Lisätekstejä papereissa, ettei kuitupuun hinnan nousu vaan näy" (8.6.2018 Talouselämä)

Puumarkkinoilla meno on äitynyt hurjaksi. Hakkuut lisääntyvät rajusti ja hinnat nousevat. Puunmyyjiä edustavan MTK:n mukaan puun ostajat yrittävät häivyttää tilastoista kuitupuun hinnan kallistumisen. - - (ks. alla)

https://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-on-puunmyyj...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset