VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Suomella on puupelletin viennin mahdollisuus

  • Pelletin viennin (1000 tn/v) kehitys Suomessa vuodesta 2001 alkaen
    Pelletin viennin (1000 tn/v) kehitys Suomessa vuodesta 2001 alkaen

Puupelletin nykynousu alkoi 1990-luvulla Ruotsista, kun öljy oli taas riittävästi kallistunut. Silloin keksittiin myös öljypolttimiin verrattavat pellettipolttimet ja helppokäyttöiset pellettitakat.

Ruotsissa öljyn vaihtoi silloin pellettiin jo yli 100,000 pientaloa. Saksassa pelletillä lämpeni 70 000 ja Suomessa 10 000 omakotitaloa.

Pelletin kysyntä kasvoi hiilidioksidin ensimmäisellä päästökaupan kaudella 2005–2007, kun fossiiliselle kivihiilelle haettiin vaihtoehtoja. Lähin esimerkki on Tukholmassa, Hässelbyn kaukolämpövoimalassa. Se polttaa pellettiä kivihiilen asemesta ja välttää näin hiilidioksidin päästömaksut. Myös Tanskan kivihiilivoimaloissa palaa pellettiä.

Pelletti korvasi heti 2000-luvun Euroopassa maakaasua. Kuvaava on Italian esimerkki. Maakaasulla lämmittävät italialaiset hätkähtivät Venäjän kaasukauppaa, kun kaasuyhtiö Gazprom katkaisi maakaasun toimitukset Ukrainalta 1. tammikuuta 2006. Samalla katkesi kaasuverkon yhteys Ukrainasta Etelä-Eurooppaan.

Italialaiset kauhistuivat kylminä uhkaavista talviöistä ja alkoivat ostaa pellettitakkoja kotiensa varalämmönlähteeksi. Päätoimittaja Itävalta myi niitä kymmeniä tuhansia.

Samalla pelletin hinta nousi. Tankkiautosta myytävä pelletti maksoi korkeimmillaan 240 euroa tonnilta, kaksin verroin silloisiin Suomen hintoihin verrattuna. Viidentoista kilon säkeissä pelletti maksoi kylmimpien säiden aikaan jo yli 400 euroa tonnilta.

Ukrainan kaasukriisi laukesi silloin verraten nopeasti, ja pelletin hintakin putosi aikaisemmalle tasolleen. Italialaiset omakotiasujat seurasivat silti tarkkaan, mitä idän politiikassa tapahtui.

Maakaasun ja pelletin välinen kytkös oli laajin Saksassa. Maassa oli 38 miljoonaa kotia, joista joka toinen lämpeni omalla maakaasupolttimella. Myös saksalaiset pientaloasukkaat olivat huolissaan maakaasun epävarmuudesta, ja hekin hankkivat pellettitakkoja kotiensa varalämmönlähteeksi.

Etelä- ja Keski-Euroopan lämmitystä hoitaa edelleen hämähäkin seittiä muistuttava maakaasuputkien verkko, jonka itäiset alkupisteet ovat Venäjällä. Verkon yllä on näkymätön energiahana. Siihen viitataan oitis, kun Venäjän ja EU:n välisissä suhteissa ilmenee säröjä.

Pelletin eurooppalainen kysyntä kasvaa lähivuosina ehkä nopeimmin juuri maakaasun takia. Pelletti on lukuisille omakotiasujille maakaasun varavoimaa.

Vaikka olimme 2000-luvun alussa Euroopan suurimpia puupelletin tuottajia, kotimainen pellettilämmitys eteni verkkaisesti. Pelletistämme myytiin ulkomaille parhaillaan kolme neljännestä.

Päinvastoin kuin Ruotsissa polttoöljyä tuetaan Suomessa dieselin kaksihintajärjestelmällä. Se jarrutti öljyä polttavien suomalaisten pientalojen lämpöremontointia.

Meiltä puuttuvat omakotien kaasupolttimet, eikä pelletin kotimainen pienpoltto lisäänny meillä maakaasun ongelmien takia. Myöskään Ruotsissa ja Tanskassa harjoitettu pellettien poltto hiilivoimaloissa ei ole juuri edennyt.

Pariisin 2015 ilmastokokouksen ja kansainvälisen ilmastopaneelin 2018 raportin jälkeen Suomen mahdollisuudet paranivat kasvaa pelletin tuottaja- ja viejämaaksi, ainakin teoreettisesti. Tiiviiksi ja kuivaksi puristettu, kuorma- ja tankkiautoissa, junavaunuissa ja laivoissa kulkeva pelletti sopii siihen hyvin. Raakana, kuivaamattomana ja jalostamattomana energiapuuta on hankala kaupata. Pellettiä voi sen sijaan viedä ja myydä Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

Teoria ei tosin ole vielä toteutunut. Vaikka EU halajaa uusiutuvaa bioenergiaa, pelletin vientimme on ollut jo 10 vuotta alamäessä (kuva). EU-maista vain Baltian maat ja Portugali tuottavat merkittävästi vientipellettiä. Valtaosan EU:n puupelletin markkinoista ovat ottaneet USA ja Kanada.

Suomella metsien EU-maana on silti edelleen puupelletin viennin mahdollisuus. 

 

Lähteet

https://stat.luke.fi/puupelletit

http://biomassmagazine.com/articles/14101/european-wood-pellet-market-po...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan, ei muuta kuin kovat valtion tuet niin vienti alkaa vetämään.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

2000 luvun alussa tapeltiin Pohjois-Ruotsissa pelletin polttamisen kanssa, melkein kaikki pelletin polttajat sillä seudulla siirtyivät maalämpöön.
Tuotannossakin oli pellettipoltin, en suosittele.
Ja monesta piipusta tupsuttaa päästöjä jo ennen kun päästään edes polttamaan.......

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Off topic: Toivottavasti pellettilämmitys kielletään taajamissa. Sopivalla tuulella poltosta aiheutuva käry pakottaa naapurit nukkumaan ikkunat kiinni ja ilmastointi pois päältä. Tai sitten kellarissa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

" Sopivalla tuulella poltosta aiheutuva käry pakottaa naapurit nukkumaan ikkunat kiinni ja ilmastointi pois päältä. Tai sitten kellarissa."

Tuo pelletin käryttäminen saattaa johtua enemmänkin tavasta kuinka sitä poltetaan. Itse "kärytän" sitä stokerilla, ja ainakaan savupiipun päästä ei tule oikeastaan yhtään mitään, paitsi stokerin "tyhjäkäynti" vaiheen aikana saattaa jotain näkyä.

*Se "tyhjäkäynti" tarkoitta vaihetta, jolla stokeri pitää palopäässä kytyä yllä, eli syöttää ajoittain pienen määrän pellettiä kytemään.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Taitaa olla melko turha kirjoitella tänne kommentteja kolmen päivän jälkeen mutta laitetaan nyt silti. Pellettiä olen minäkin joskus stokerissa polttanut. Stokeri on siitä erinomainen laitos että se ei ole ronkeli polttoaineen suhteen. Ongelmana on ollut lähinnä stokerin säätö. Pelletti antaa niin paljon lämpöä että säätäminen on haastavaa. Mutta en minäkään ole minkäänlaisia savuhaittoja pihapiirissäni huomannut. Pelletti on muuten erinomainen polttoaine. Lämpöä tulee eikä tuhka ole ongelma. Sitä tulee todella vähän. Kattilan kanaviin kyllä kertyy sellaista nukkamaista pölyä varsinkin leudoilla ilmoilla mutta se on helppo nuohota pois.

Ainoa negatiivinen puoli pelletissä on nykyään sen hinta. Mutta kun seurasi Vapon touhuja reilut 10 vuotta sitten ei tämäkään ole ollut mikään yllätys vaan ennalta arvattavissa oleva lopputulos. Piti sitten valtion liikelaitoksen ihan itse pilata tämä pellettihommakin.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #7

"Ainoa negatiivinen puoli pelletissä on nykyään sen hinta. Mutta kun seurasi Vapon touhuja reilut 10 vuotta sitten ei tämäkään ole ollut mikään yllätys vaan ennalta arvattavissa oleva lopputulos. Piti sitten valtion liikelaitoksen ihan itse pilata tämä pellettihommakin."

Tuo pelletin hinta tosiaan hieman hirvittää, selailin vanhoja laskuja ja hinta on kaksinkertaistunut, ylikin, vuodesta 2003. Nimittäin tonni pellettejä maksoi tuolloin noin 125 ekua, ja nyt loppukesästä tonnista sai maksaa miltei kaksisataakuusikymmpiä (260), tosin tuohon hintaan sisältyi rahti. Toimittaja oli silloin vuosituhannen alussa BioWatti mutta VaPo osti firman melko pian pois kuleksimasta.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki Vastaus kommenttiin #9

Nyt oletkin asian ytimessä. 2000-luvun alkupuolella alkoi pellettitehtaita nousta kuin sieniä sateella. Sen piti olla öljylämmityksen korvaava uusiutuva polttoaine. Valtion liikelaitos eli VAPO alkoi myydä pellettiä omakustannushintaan. Myös yksitysille. Silloin jo arvasin että tästä ei hyvä heilu. Mietin muuten itsekin silloisen taloni lämmityksen muuttamista pelletille, mutta tuolloin öljykin oli vielä halpaa joten lykkäsin investointia. Tuolloin vapo tosiaan myi pellettiä luokkaa 135 eur/tonni. 500 kg säkissä.

Monet vaihtoivat öljyn pellettiin mutta oli myös monia jotka eivät niin tehneet. Maalämpökin teki tuloaan. VAPO ajoi yksityiset tuottajat ahdinkoon ja osti sitten heidän tehtaansa. ja vielä liian aikaisin. kun vapo oli saanut tehtaat haltuunsa niin alkoi pelletin hinnannousu. Entistä vähemmän tuli lisää pellettilämmittäjiä. Ja kun meidän kilpailukyky meni persiilleen niin yhtäkkiä vapolla oli käsissään paljon tehtaita joita sitten pikkuhiljaa lopetettin koska vientäkään ei enää ollut ja venäjältä tuotu pelletti oli paljon halvenpaa. Että voi taas sanoa että valtio ryssi tämän homman ihan itse.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Veli, mitä mieltä olet tästä "Kansallinen metsästrategia 2025:n päivitys, Luonnos 13.11.2018"

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/10492369-198...

Sivu 19: - - "Koska kuusen arvioidaan kestävän muita puulajeja huonommin ilmastomuutoksen aiheuttamia lisääntyviä myrskyjä ja kuivuuskausia, tulee metsien käsittelyssä pyrkiä nykyistä enemmän sekametsien muodostamiseen ja puulajisuhteiltaan monipuoliseen metsäkuvaan." - -

Lähde:

https://mmm.fi/hanke2?tunnus=MMM023:00/2015#kuulem...

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Miten tämä liittyy pellettiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset