VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Risupaketti kokee lopulta valoa

  • Metsähakkeen käytön kehitys Suomessa vuodesta 2000
    Metsähakkeen käytön kehitys Suomessa vuodesta 2000

Risupaketti on peräisin vuoden 2002 väittelystä, tarvitsemmeko viidettä ydinvoimalaa vai emme. Risupaketti koottiin uusiutuvan energian, etenkin energiapuun tuotannon tukilupaukseksi. Risupaketilla viides ydinvoimala (Olkiluoto kolmonen) saatiin eduskunnassa lopulta läpi. Kansanedustajathan olivat yllättäen 1992 kaataneet jo silloin yritetyn saman ydinvoiman lisäyksen.

Vuoden 2002 risupaketti oli vielä sanahelinää. Se ei sisältänyt mitattavia, paalutettuja tavoitteita, esimerkiksi kuinka energiapuun määrää kuutioissa oli määrä lisätä vuosien saatossa. Paalutavoitteet eduskunta naulitsi vasta 2010.

Tuoreemman risupaketin päätavoitteeksi tuli Euroopan Unionin asettama uusiutuvan energian velvoite. Vuoteen 2020 mennessä uusiutuvaa on tuotettava kaikkiaan 38 prosenttia koko energiastamme. Vuonna 2010 prosentti oli 27.

Määrällisesti vuotuisen uusiutuvan energian on määrä kasvaa 39 terawattitunnilla. Nousu on mittava. Vuonna 2010 tuotimme uusiutuvaa kaikkiaan 111 terawattituntia. Vertailuksi, kiistellyn Olkiluoto kolmosen on laskettu tuottavan aikanaan sähköä 13 terawattituntia vuodessa.

Pääpaino risupaketissa oli nimensä mukaan metsäenergiassa. Vuonna 2010 sähköksi ja lämmöksi poltettavan hakkeen määrä oli 6,2 miljoonaa kuutiota vuodessa. Vuoteen 2020 mennessä sen piti nouseman tasolle 13,5 miljoonaa kiintokuutiota.

Miten risupaketin tavoitteiden saavuttaminen etenee?

Vuonna 2017 uusiutuvan energian vuosimäärä oli noussut 25 terawattitunnilla. Kaksi kolmasosaa päätavoitteesta on saavutettu. Uusiutuva energia on vastaavasti noussut osuuteen 36 prosenttia. Pääosa uusiutuvan noususta tulee kasvavasta selluteollisuudesta.

Metsähakkeen (pienpuu, kuitupuu, hakkuutähde ja kannot) käyttö lisääntyi aina vuoteen 2013, tasolle kahdeksan miljoonaa kiintokuutiota vuodessa. Mutta sen jälkeen hake on ollut hienoisessa laskussa. Vuonna 2017 metsähaketta paloi enää 7,1 miljoonaa kuutiota. Tällä kehityskululla risupaketin puhuttelevinta tavoitetta ei tulla saavuttamaan, vuoteen 2020 mennessä.

Parin viime vuoden aikana uusiutuvan metsäenergian merkitys on kuitenkin kasvanut. Ajattelu lähti liikkeelle Pariisin 2015 ilmastokokouksesta. Ilmastolle harmillisesta kivihiilestä halutaan lopultakin eroon. Uusiutuva metsähake on kivihiilivoimaloissa jo kokeiltu vaihtoehto.

Näkyvimmin aiheesta on puhunut maapallon ilmastokamppailua vetävä Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Hän ehdotti vuoden 2017 seurantakokouksessa, että hiilidioksidin päästömaksu nostetaan silloiselta tasoltaan kolminkertaiseksi. Se vähentäisi heti kivihiilen polttoa.

Hiilidioksidin päästömaksu on nyt Macronin polulla. Hiilidioksiditonnin hinta on noussut 2017 joulukuun 7,1 eurosta tämän (2018) syyskuun loppupuolen tasoon 20,8 euroa eli 2,9 –kertaiseksi.

Päästömaksun nousulla on seuraamuksensa. Esimerkiksi pitkään kivihiileen uskoneet Helsingin voimalat suunnittelevat vakavissaan korvaavansa voimaloidensa kivihiilen joko puusta puristetulla pelletillä tai metsähakkeella. Myös muut kivihiiltä polttavat voimalamme ovat päästömaksusta varuillaan.

Risupaketin tavoitteiden toteutumiselle on vihdoin valoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

"Esimerkiksi pitkään kivihiileen uskoneet Helsingin voimalat suunnittelevat vakavissaan korvaavansa voimaloidensa kivihiilen joko puusta puristetulla pelletillä tai metsähakkeella."

Silloinen Helsingin energian tj ei ikinä uskonut, että poliitikot voisi olla näin tyhmiä. Kun linja kuitenkin vedettiin, voi haluttomatkin edetä kohti ymmärtämättömien osoittamaa tavoitetta.

Rekkaralli Helsinkiin hermostuttaa jo kulmakuntia, ennen kuin se on kunnolla vauhdissa. Kivihiilen käytön lopettaminen, juuri kun siihen oli mittavasti investoitu, on tosiasia. Nyt etsitään sitä järjettömintä korviketta. Kuka keksii ehdottaa turvetta? Kohta on vaalit!

Tätä maailmaa johdetaan vähällä järjellä ja iloinen veronmaksaja jaksaa sen maksaa. Ne risurekat on helsinkiläisten murhe. Ei niistä maaseutupuolueet kärsi. Rekat biopolttoainekäyttöisiksi; maailma pelastuu.

Käyttäjän VeliPohjonen kuva
Veli Pohjonen

Puupelletti tulee satamakaupunkiin laivalla, pitkin Pohjanlahtea ja Suomenlahtea.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Stadi on snadi, mut buli

https://yle.fi/uutiset/3-10117737

Seospoltto näköjään arkipäivää -siis rekasta:
https://www.helen.fi/yritys/vastuullisuus/ajankoht...

Kivihiilivoimaloita on jo purettu ja kuljettimiakin keretään. Pelletin vienti voimalan syöttöön, tehtäneen rekasta jatkossakin. Onko muuta logistiikkaa rakenteilla pellettejä varten? Tätä täytyy tutkia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko linkkiä laivakuljetustietoon? Muuten vaikea uskoa, kun on vastakkaista tietoa liikkeellä.

Käyttäjän VeliPohjonen kuva
Veli Pohjonen Vastaus kommenttiin #6

Esimerkiksi: USA:n puupellettiä laivataan Englantiin

https://www.youtube.com/watch?v=6gaftYQ_56Y

Tässä linkissä on numerotietoa Englantiin laivatusta pelletistä:

https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

Eli jos Englantiin voi laivata mittavia määriä, miksei Helsinkiinkin voine laivata pienempiä määriä?

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #7

Tottakai voi, mutta laivasta sinne voimalaan syötettäväksi käytettäisiin rekkoja, jos ei rakenneta purkujärjestelmiä laivasta voimalaan pelletille.
Rekkarallista puhuin ja se on tilanne nyt.

Jos seospolton sijasta tähdätään pellettiin Stadissa pääpolttoaineena, jonkun koppa on himmennyt -tai sitten loistaa ideologian valo, jolloin se Stadin kannalta oiva ratkaisu onkin sivuseikka. Hallitusohjelmaan kirjattuna, Helsinkiä velvoittavana, sen kirjoittaisi maaseutushemeikka.

Englantiinkin pelletin laivaus luultavasti vaikeutuu brexitin myötä. Sitä en toki toivo.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Naantalissa louhitaan parhaillaan useamman hehtaarin tilaa puunrungoille ja sitä tilaa tarvitaan jos meinaavat polttaa siellä sen miljoona mottia vuodessa. Vajaat 3000 mottia päivässä ja 114 mottia tunnissa.
Kuinka paljon mahtaa viedä tilaa risakasa jotta siinä on poltettavaa sama määrä kuin motissa puuta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Veli, on sinulla valtava muisti. Uskon, että lukijaakin auttaisi lähteiden esille laittaminen.

Käyttäjän VeliPohjonen kuva
Veli Pohjonen

Kirsi, Energiapuun käyttödata Luken sivuilla

http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__04...

Hakusanalla "risupaketti" netissä pääsee aika pitkälle ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset