VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Puuvoima on vahvinta uusiutuvaa

  • Puuvoiman ja öljyvoiman osuus 1970-2017
    Puuvoiman ja öljyvoiman osuus 1970-2017

Uusiutuva energia ajatellaan usein vain tuuli- ja aurinkovoimaksi. Ajatus on harhaantunut. Eivät tuulimyllyt ja aurinkopaneelit tuota vielä pitkään perusvoimaa. Uusiutuvat metsämme tuottavat sitä jo nyt. 

Metsistä saimme sata vuotta sitten pääosan energiaamme. Sitten öljy aloitti nousunsa. Näin tapahtui kaikkialla maapallolla. Meillä öljy ohitti puun 1964. Saimme molemmista silloin 39 prosenttia.

Öljy jatkoi nousuaan ja pääsi aina 61 prosenttiin vuonna 1973. Metsäenergia puolestaan painui, alle 15 prosentin vuonna 1977. Se oli alimmillaan 14,1 prosentissa vuonna 1991.

Kuvio alkoi jo 1970-luvulla huolestuttaa päättäjiämme. Mistä saamme lämpöä ja sähköä, jos jokin maailmanpolitiikan kriisi pysäyttää tuontiöljyn?

Hallitus päätti nimetä 1978 aihetta pohtivan energiametsätoimikunnan. Sen tehtävä oli suunnitella uudentyyppinen, kotimainen puuvoima ulkomaisen fossiilivoiman vaihtoehdoksi. Toimikuntaa veti metsäntutkimuslaitoksen professori Olavi Huikari.

Metsähaketta polttavat kaukolämmön ja sähkön yhteisvoimalat syntyivät. Sellutehtaat kehittivät puuenergialle uuden teknologian. Energiametsätoimikunnan suositukset 40 vuoden takaa käynnistivät suuren linjan muutoksen.

Pitkään painuttuaan metsäenergia lähti nousuun. Merkkivuodeksi tuli 2012, kun puu ohitti öljyn. Molemmista saatiin 24 prosenttia.

Sittemmin puu on vahvistanut etumatkansa. Vuonna 2017 saimme puusta 27 ja öljystä 23 prosenttia. Ydinvoiman prosentti oli 17.

Tuulivoima nousee suhteellisesti nopeimmin, mutta sen osuus on vaatimaton. Saimme siitä 1,3 prosenttia koko energiastamme. Aurinkosähköä tilastokeskus ei vielä edes tilastoi.

Tänään puuvoima on käsitteenä laaja. Tuttua haketta, pellettiä tai klapia on puuvoimasta vain viidennes. Neljä viidennestä jalostaa metsäteollisuus, sellun sivutuote ligniinistä, sekä kuoren, purun ja hukkapalojen jätteestä.

Puuvoima vahvistuu edelleen, kun sahateollisuus laajenee ja sellutehtaat käyvät täysillä. Varma uusiutuvan energian lisääjä on nouseva biotalous.

Perusvoimaa ovat energian päälähteet, joista saamme yli 10 prosenttia kokonaistarpeesta, eli puuvoima, öljyvoima ja ydinvoima. Jos haluamme merkittävästi lisätä tai vähentää kolmikosta yhtä, se tapahtuu lähivuosina kahden muun kustannuksella.

Tuuli on osa uusiutuvien voimien valikoimaa. Sitä kuuluu kehittää. Onneksi nykyajan tuulimyllyt on kehitetty jo niin korkealle, että ne eivät juuri haittaa metsätaloutta. Lavat pyörivät metsän yläpuolella.

Kokonaiskuva pysyy silti selvänä. Uusiutuva perusvoima tulee edelleen lapojen alta, kasvuisista metsistämme. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ja sitä riittää ja se työllistää ympärivuoden. Samalla energian kotimaisuusaste kasvaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset