VeliPohjonen Jos metsään haluat mennä nyt

Bioydinvoima on jo käytössämme

Nyt kun Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakentaminen on myöhästynyt yhdeksän vuotta ja uusi Fennovoima pyörii niin talouden, ympäristölupien kuin maailmanpolitiikan myllerryksessä, on hyvä muistaa että meillä on jo melkoisesti omaa, luonnollista ydinvoimaa.

Metsiin paistava aurinko on tärkein ydinvoimalamme. Sen uumenissa käy ydinreaktioista tehokkain, vetypommeistakin tunnettu fuusio. Maanpäällisistä voimaloista poiketen auringon ydinsaasteet jäävät avaruuteen. Energia saapuu metsään puhtaana valona.

Suomen alue vastaanottaa auringon energiaa vuodessa 1,3 tsettajoulea (ykkösen perässä on 21 nollaa). Kun vuonna 2017 energian kokonaiskulutuksemme oli 1,36 eksajoulea (18 nollaa), saamamme aurinkovoima vastasi lähes tuhatkertaisesti koko kulutustamme.

Auringon ydinvoimassa on energiaongelmiemme ratkaisu. Haaste on aurinkoenergian varastoiminen talveksi. Puut ovat haasteen jo selvittäneet. Ne jalostavat aurinkoenergian kemiallisten yhdisteiden sidosenergiaksi. Se on turvallisesti varastoitunut puuainekseen, biovoimaksi.

Talvella poltamme tätä biovoimaa takoissamme halkoina, voimaloissa hakkeena ja sellutehtaissa ligniininä.

Puiden aurinkovoimalan rakentaminen on helppoa. Puut pystyttävät itse itsensä, kun ne on kerran istutettu. Tehdasvalmisteiset aurinkopaneelit meidän on levitettävä maan päälle telineisiin. Ja ne voi levittää vain yhdeksi kerrokseksi. Puut kasvavat neulasensa tai lehtensä heti useaan kerrokseen.

Havupuista tehokkain kerroskenno on kuusi. Yhtä maaperän neliömetriä kohti istutuskuusikossa on auringon puolelta mitattavaa neulasten pinta-alaa seitsemän neliömetriä. Lähes kuusen peittävyyteen pääsevät tiheään istutetut hybridihaavat.

Ruotsissa on vertailtu 30 vuoden ajan puiden aurinkoenergian sidontaa, kun niitä kasvatetaan biolämmöksi, biosähköksi tai bioetanoliksi. Tehoviljelty hybridihaapa varastoi 110 gigajoulea (yhdeksän nollaa) hehtaarille vuodessa. Lannoitetusta istutuskuusikosta sai 100 gigajoulea.

Teemme ajatusleikin. Ilmasto muuttuu niin että puu alkaa kasvaa koko Suomessa huippuvauhdilla. Kuinka paljon bioydinvoimaa 20 miljoonaa metsähehtaariamme varastoisivat, jos ne viljeltäisiin biotalouden kuuselle ja hybridihaavalle? Vastaus on kaksi eksajoulea. Se on 47 prosenttia enemmän kuin nykyinen koko energian tarpeemme.

Eipä tehokuusikko tai hybridihaavikko kuitenkaan sovellu kaikkialle maassamme. Eikä kaikkea puuta ole poltettavaksi käytetty ennenkään, eikä käytetä tulevaisuudessakaan.

Bioydinvoiman määrältään valtaisa merkitys paljastuu silti. Puun kasvussa on yhä valjastamatonta voimaa. Tämä on uuden ajattelun biotalouden perusta. 

Edistyksellisin on Äänekosken biotuotetehdas. Sen bioydinvoima tarkoittaa biosähköä, prosessihöyryä ja kaukolämpöä. Sähköä tehdas tuottaa 2,4 –kertaisesti omaan tarpeeseen verrattuna. Sähkön tehdas myy valtakunnan verkkoon.

Esimerkki seuraavan sukupolven biovoimasta on sahanpurusta tehtävä bioetanoli. Se tuo puidemme turvallisesti varastoiman aurinkoenergian jokaisen bensiiniautolla ajavan suomalaisen tankkiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Bioenergia on jo lähtökohtaisesti tehotonta maa-alan käyttöä. Kasvien yhteyttäminen, vaikka onkin elämälle välttämätön prosessi, saa auringon energiasta talteen vain mitättömän pienen osuuden. Hyötysuhde heikkenee edelleen, kun tämä energia muutetaan käyttökelpoisempaan muotoon sähköksi tai liikennepolttoaineeksi. Tässä suhteessa ihmisen tuottamat keksinnöt, kuten aurinkosähköpaneelit, ovat paljon parempia. Niillä voidaan myös valjastaa energiantuotantoon alueita joiden luontoarvot on jo menetetty.

Vaikka hylkäisimme kaikki luontoarvot ei metsiemme kasvu riittäisi energiatarpeemme tyydyttäjäksi.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Tuulimyllyt ja aurinkopaneelit ovat nyt ja pitkälle tulevaisuuteen marginaalisia energialähteitä meidän leveyspiireillämme, vihreästä hypetyksestä huolimatta.

Suomi ostaa vuosittain tuontienergiaa suuremmalla summalla kuin on koko valtion vuosittainen velanotto.

Ydinvoima, nykyisen teknologian reaktorit tai torium perustaiset ovat lääke valtion velkaantumiseen ja omavaraiseen energiatuotantoon, puuta ja turvetta väheksymättä.

Sähkönkäyttö lisääntyy jatkuvasti, mistä energia sähköautoihin? Puulle pitää löytää korkeampaa jalostusarvoa kuin polttaminen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

” - - mistä energia sähköautoihin?”

No se nyt ei ole mikään ongelma.

https://tekniikanmaailma.fi/kysy-tm-toimitukselta-...

Käyttäjän VeliPohjonen kuva
Veli Pohjonen

Yhteyttämisen tehostaminen, aurinkoenergian sidonnan parantaminen on kasvinviljelytieteiden (Crop husbandry & Silviculture) haaste

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Paras ja alkuperäinen energian tuotantomuoto universumissa on ydinvoima eli aurinkojen fuusioreaktio. Kaikki muut energian tuotantomuodot ovat marginaalisia. Maapallon energiasta on peräisin 99,97 %. Tepä tiitä.

Käyttäjän VeliPohjonen kuva
Veli Pohjonen

Ihmiskunta lienee kehittynyt planeetalla Maa siihen perustuen, että radioaktiivinen säteily pysyi maaperän ja ilmakehän ulkopuolella.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ihmiskunta on tällä planeetalla kehittynyt koska maan ydin on pysynyt sulana näin pitkään radioaktiivisuuden ansiosta ja mahdollistanut laattatektoniikan jatkumisen. Muunmuassa. Kyllä näitä listaamaan voidaan ruveta, mutta yksikään listatuista ei ole mitenkään erityisen kiitoksen tarpeessa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Harmillista, että keskustelemme loppuviimeksi sähköstä, eikä auringon energia valitettavasti ole sellaista.

Kiinnostaisi tosin kuulla, mistä tuo luku on peräisin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ei. Biovoima ei ole käytössämme. Se on ehkä käytettävissämme, siis sillä ehdolla että olemme valmiit kaatamaan koko Suomen metsän ja istuttamaan sen sijaan tämän bioyhdinvoimapariston.

Saattaa olla, että olet jättänyt huomiotta esim sen ettei meillä ole moiseen tarvittavia polttolaitoksia, infraa moiseen puunkuljetukseen ja muu maailma pimahtaa kuullessaan ideasta. Paitsi tietysti Trupmf. Tai luultavasti hänkin, kyllä hän tämän ymmärtää eikä hänellä ole mitään omantunnonesteitä tuomita meitä vaikka se onkin ristiriidassa hänen omien toimiensa kanssa.

Tämä siis sen lisäksi, millainen metakka nousee ehdotuksesta muuttaa Suomen biodiversiteetti monometsäksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset